House in Leira, Portugal is by Manuel Aires Mateus is home to the amazing design and intelligent organization. House design is generally divided into private and public sectors. Void as the center of the House, it was a call from an underground level to the roof design is light even for experienced under the soil surface.

Design of the House has a private area, which is made up as a private terrace and natural light works access the plot around the page discussed below. In the meantime, living and dining room in the empty is the homepage of the design, which gives a lot of natural light. Number of triple zero is preserved for natural light to the whole House. The scale and volume-controlled house design in the context of a mess

House in Leira, Portugal is by Manuel Aires Mateus is home to the amazing design and intelligent organization. House design is generally divided into private and public sectors. Void as the center of the House, it was a call from an underground level to the roof design is light even for experienced under the soil surface. Design of the House has a private area, which is made up as a private terrace and natural light works access the plot around the page discussed below. In the meantime, living and dining room in the empty is the homepage of the design, which gives a lot of natural light. Number of triple zero is preserved for natural light to the whole House. The scale and volume-controlled house design in the context of a mess

House in Leira, Portugal is by Manuel Aires Mateus is home to the amazing design and intelligent organization. House design is generally divided into private and public sectors. Void as the center of the House, it was a call from an underground level to the roof design is light even for experienced under the soil surface. Design of the House has a private area, which is made up as a private terrace and natural light works access the plot around the page discussed below. In the meantime, living and dining room in the empty is the homepage of the design, which gives a lot of natural light. Number of triple zero is preserved for natural light to the whole House. The scale and volume-controlled house design in the context of a mess

House in Leira, Portugal is by Manuel Aires Mateus is home to the amazing design and intelligent organization. House design is generally divided into private and public sectors. Void as the center of the House, it was a call from an underground level to the roof design is light even for experienced under the soil surface. Design of the House has a private area, which is made up as a private terrace and natural light works access the plot around the page discussed below. In the meantime, living and dining room in the empty is the homepage of the design, which gives a lot of natural light. Number of triple zero is preserved for natural light to the whole House. The scale and volume-controlled house design in the context of a mess

The functions are banal: a house divided in private area with bedrooms, and social area with living-rooms. The private areas are at street level under the plot, around a central courtyard with rooms opening to private patios in a intimate environment. The living rooms are around a void, that collects light from above and gazes the castle at the city centre.

The house is a recognizable archetype emptied of its centre by the light designed by a three heighted courtyard that opens horizontally at the garden level. The bedroom courtyards, revealed in the garden, relate with this archetypal object providing different readings on its scale. Scale and volume are controlled in a chaotic context, with a clear identity that from its core relates with the historical legacy far away: the Leiria Castle.

The Lisbon-based brothers Manuel and Francisco Aires Mateus push their residential designs out of the realm of the ordinary toward the surreal and dreamlike. In one project, they arranged the living room furniture of a beach house on a floor of deep sand. In another, a renovated winery, they suspended the volumes of the bedrooms over the living space like geometric stalactites.

And in this project for a young family outside the small city of Leiria, they created the perfect archetypal form of a house, straight out of a Monopoly game box or a fairy tale. An apparently solid volume wrapped completely in white plaster — pitched roof and all — sits on the green plinth of an extended lawn, sharply profiled under the Portuguese sun.